Tuesday, October 1, 2013

Hösten är bra tid att äta köttgryta.


Vacker morgon efter regn i natt.
Från att ha varit en väldigt torr sommar, så kommer nu en blöt höst.
I stort sett varje dag så regnar det.
Därför blir man så glad av en morgon, då solen lyser på trädtopparna.
För kanske blir det då en dag med skön sol.

Igår fick vi plötsligt veta att vi skulle få flera barn och barnbarn på middag.
Tur att vi då har kött i vår frys, som snabbt får tinas, och rotfrukter i trädgården.
Oxköttet köper vi en gång per år, av vår bonde här bredvid.
Ungdjuren har gått ute i skogen hela sommaren innan slakt, och köttet är väldigt fint.

Kött och grönt från vår ö.
Jag skär köttet i bitar och bryner.
Sen får det bräsera /koka under lock, med morot och lök i flera timmar, med många olika kryddor.
När det är bara nån halvtimme kvar, så byter jag ut de nu överkokta morötterna och löken,
 mot nya fina, som sen kan koka klara tills de är lagom mjuka.
Rödbetorna och potatisen kokar jag i varsin kastrull.
Man kan ju ha rödbetorna i grytan, men då blir det ingen bra färg på den.
Och barnbarnen kanske inte gillar rödbeta heller?

Kokar i flera timmar tills det är riktigt mört och gott
Vi tycker mycket om grönsaker, så till maten har vi även guacamole, av avokado, gräddfil och vitlök.
Dessutom en sallad av kokta bönor, vitlök och rödlöksskivor, med olivoljedressing.
Jag la dessutom i några skivor av kiwi, för att få lite frisk smak på salladen.
Allt toppas med vår fina persilja och tomater.

Maten är nu klar att ätas.
Det är en härlig tid hösten, då vi kan skörda så mycket.
Igår plockade jag upp de sista potatisarna ur landet på husets baksida.
De heter Minerva och har varit en väldigt fin sort, utan några skador alls.
Hoppas vi hittar den sorten nästa år igen i butiken, 
för den gav väldigt mycket och är precis lagom stor.

Nu har vi kvar att ta upp potatis i landet bredvid växthuset.
Hoppas de två sorterna är bra de med.





No comments:

Post a Comment